Een bijzonder cadeau van een vluchteling

15.02.2021

Dit schilderij met de Afrikaanse bijeneter is gemaakt door Pamela Pelupessy in opdracht van onze cliënt E. Hij gaf dit bijzondere cadeau aan ons als dank voor de ondersteuning die we hem geboden hebben.

E. uit Rwanda kwam op 1 februari 2017 bij ons beeld. Samen met E. hebben we onderzocht of hij nog een kans had op een verblijfsvergunning in Nederland. Dit bleek helaas erg lastig te zijn, maar E. is optimistisch van aard en bleef niet stilzitten. Hij wilde zichzelf blijven ontwikkelen en volgde verschillende cursussen.

Vorig jaar liet hij weten verliefd te zijn en te willen trouwen. Zijn aanstaande vrouw had al de Nederlandse nationaliteit. E. verkreeg een Rwandees paspoort en een paar maanden later was hun huwelijk een feit. De volgende stap kon gezet worden. E. en zijn vrouw wilden samen in het Verenigd Koninkrijk gaan wonen.

Normaal gesproken nemen we ruim de tijd om een doormigratie goed voor te bereiden, maar in dit geval was er veel haast. Het was al september 2020 en de Brexit zat er aan te komen op 1 januari 2021. Het was op dat moment nog volledig onduidelijk hoe de nieuwe regelingen voor verblijf bij EU partner er uit zouden gaan zien na de Brexit, dus we wilden er zeker van zijn dat alles rond was vóór 1 januari.

E.’s vrouw ging vooruit naar Engeland en vond snel werk in de gehandicaptenzorg. Ook diende ze meteen de aanvraag in om E. over te laten komen. Het snelle handelen van E. en zijn vrouw zorgde ervoor dat het was gelukt om de aanvraag in te dienen voor de Brexit een feit was. Daarna was het wachten op een beslissing.

In januari 2021 hoorde E. dat hij naar het Verenigd Koninkrijk mocht komen om bij zijn partner te verblijven. Wat was hij blij! Als bedankje voor onze inzet vroeg hij kunstenaar Pamela Pelupessy om een kunstwerk te maken voor ons. Op haar instagram vertelt Pamela dat E. naar haar toe kwam met de vraag een kunstwerk te maken. Hij vertelde haar: “…an organization called, Refugee in Trouble [Vluchtelingen in de Knel], helped me with everything, now I have permission to live my life in safety in England with my wife”. Samen besloten ze om een vogel te tekenen uit de regio waar E. vandaan kwam, de Afrikaanse bijeneter. De vogel vliegt over Nederland naar Engeland.

Op zijn laatste dag in Nederland overhandigde E. ons het schilderij. Het is prachtig en pronkt nu aan onze muur. Nadat E. aangekomen was in het Verenigd Koninkrijk stuurde hij nog een foto van hen beide. Ze zien er ontzettend gelukkig uit. We wensen ze alle liefde en gezondheid voor de toekomst en we zijn ontzettend blij met het cadeau.