Vrijwilligerswerk bij VidK

Bij VidK zijn op alle niveaus van de organisatie vrijwilligers actief; van de receptie tot de administratie en van cliëntbegeleiders tot bestuur. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich in willen zetten voor afgewezen vluchtelingen. De werkzaamheden zijn zeer uiteenlopend alsook het aantal uren dat je hieraan kunt besteden.

Als vrijwilliger bij VidK maak je deel uit van een gedreven team dat altijd op zoek is naar de sociale connectie met zowel onze cliënten als onze collega’s. Als organisatie vinden we het belangrijk om te investeren in onze vrijwilligers, daarom krijg je begeleiding en bieden we mogelijkheden voor (bij)scholing en verdieping, organiseren we jaarlijks vrijwilligersfeesten- en borrels en ontvang je een eindejaarsattentie.

Een beknopt overzicht van onze actuele vacatures vind je hieronder. Voor alle functies zorgen we voor een uitgebreide inwerktraject om zowel onze organisatie als je functie te leren kennen.
Als je niet direct een passende vacature ziet, kijken we graag samen wat je te bieden hebt en waar dat past binnen onze organisatie.
Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij VidK, mag je ons bellen (vraag naar Eef of Annelies) of mailen.

Psycho-sociaal begeleider
Je ondersteunt cliënten om grip te krijgen op het dagelijkse leven in Nederland. Zij kampen vaak met psychische problemen vanwege trauma’s uit het land van herkomst of vanwege hun onzekere bestaan in Nederland. Het betreft cliënten die geen indicatie voor een GGZ-traject hebben, maar wel gebaat zijn met (twee)wekelijkse gesprekken. Of ter overbrugging van de wachtlijst voor een GGZ-traject.
Wat is in ieder geval nodig voor deze functie: Je bent therapeut, psycholoog of maatschappelijk werker met een luisterend oor voor de persoon achter een vluchteling. Je hebt ervaring in begeleidingsgesprekken.
Tijdsbesteding: (2-)wekelijks een aantal uren, in overleg.

Buddy
Voor afgewezen vluchtelingen is het leven zwaar. Het is belangrijk om hen te motiveren om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen en om eropuit te gaan. Tijdens een training die wij aanbieden leren we cliënten om voor zichzelf bepaalde doelen te stellen en daaraan te werken. Denk aan dagbesteding zoeken, een cursus volgen, een sportclub vinden enzovoort. Een buddy is iemand die zich persoonlijk inzet de cliënt. Hij/zij helpt hem of haar toewerken naar persoonlijke doelen en biedt een luisterend oor. Het kan ook zijn dat een buddy een cliënt begeleidt bij afspraken in het ziekenhuis; kortom, er komt van alles op je pad als je buddy bent.
Wat is in ieder geval nodig voor deze functie: Je bent geduldig, flexibel en begripvol; je interesseert je voor andere culturen; je spreekt naast Nederlands in ieder geval ook voldoende Engels.
Tijdsbesteding: gemiddeld 1,5 uur per week 

Docent Nederlands
Je geeft Nederlandse les aan 1 of 2 cliënten. Sommige cliënten beheersen al wat Nederlands, anderen moeten vanaf nul beginnen. Er zijn diverse leermiddelen/methodes aanwezig. Collega’s en de teamcoördinator kunnen adviseren en helpen.
Wat is in ieder geval nodig voor deze functie: Je beheerst het Nederlands meer dan gemiddeld, ook de grammatica. Je hebt geduld en bent kundig in het overdragen van kennis.
Tijdsbesteding: De lessen vinden in principe plaats op ons kantoor en duren 1 tot 2 uur per keer, bij voorkeur wekelijks.

Klusser opvanghuizen
Sommige van onze cliënten bieden wij tijdelijk een verblijfplek in een van onze opvanghuizen. Ons team van huizenbeheerders zorgt ervoor dat deze huizen iedere keer weer in orde zijn om nieuwe bewoners op te vangen. Soms zijn kleine reparaties nodig, soms wordt een huis helemaal opgeknapt of moet de hele inboedel verhuisd worden.
Wat is in ieder geval nodig voor deze functie: Je hebt handig, ook in het bedenken van creatieve oplossingen tegen een laag budget. Je vindt het fijn om in een team te werken. Je bent bij voorkeur op meerdere dagen beschikbaar.
Tijdsbesteding: gemiddeld 2 uur per week

Coördinator huizenbeheer
Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie en planning van werkzaamheden van het team huizenbeheer (onze vrijwillige klussers en huizenbeheerders). Jij zorgt ervoor dat een nieuwe bewoner goed door onze vrijwilligers wordt geplaatst in zijn of haar nieuwe woning en voert alle bijhorende administratieve taken uit. Je plant werkoverleggen en houdt de actielijst bij. Je verdeelt alle taken en bewaakt de uitvoering daarvan. Jij bent de spil binnen het team en legt verantwoording af aan de coördinator van de stichting.
Tijdsbesteding: gemiddeld 1 dagdeel per week

Coördinator team buddy’s
Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie en planning van de buddy’s. Jij zorgt ervoor dat een client aan de juiste buddy wordt gekoppeld en volgt het hele proces van intake tot afronding. Je spreekt regelmatig met je buddy’s zowel in teamverband als individueel. Je inventariseert de behoefte van het team en zet die om in trainingen en bijeenkomsten. Jij bent de spil binnen het team, signaleert problemen en zoekt samen met de leidinggevende coördinator naar oplossingen.