Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Vanuit die overtuiging zet Vluchtelingen in de Knel (VidK) zich in voor de basisrechten en belangen van ongedocumenteerden.
Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Vanuit die overtuiging zet Vluchtelingen in de Knel (VidK) zich in voor de basisrechten en belangen van ongedocumenteerden.
In Eindhoven zijn honderden mensen zonder verblijfsvergunning bij ons bekend. Zij bevinden zich vaak in een situatie van overleven; ze mogen niet werken en zijn uitgesloten van alle overheidsvoorzieningen.
Doordat ze ongedocumenteerd zijn, kunnen ze geen aanspraak maken op basisrechten: eten, drinken, een dak boven hun hoofd, medische zorg, juridische bijstand en ontwikkeling. Bovendien lopen ze het risico in vreemdelingendetentie terecht te komen, waardoor ze terughoudend zijn om om hulp te vragen.
VidK heeft in de ruim 25 jaren van haar bestaan een expertise opgebouwd in de hulpverlening aan ongedocumenteerden. We bieden opvang, sociaaljuridische begeleiding en bemiddeling bij medische zorg. Door samen met vluchtelingen de verschillende toekomstperspectieven te onderzoeken en in te zetten op de ontwikkeling van hun eigen kracht en weerbaarheid, streven we naar een duurzame oplossing voor elk individu.
VidK streeft vanuit medemenselijkheid en gelijkwaardigheid naar het bereiken van een menswaardig bestaan voor ongedocumenteerden.
Ieder mens heeft recht op een menswaardig, betekenisvol en veilig bestaan.
VidK ondersteunt afgewezen vluchtelingen bij het voorbereiden op en realiseren van een toekomstperspectief en bemiddelt bij toegang tot basisrechten voor ongedocumenteerden. Daarnaast zet zij zich in voor structurele verbetering van de positie van ongedocumenteerden en realisatie van een dekkend vangnet voor hen, door middel van lokale en landelijke lobby en belangenbehartiging, bijdragen aan de publieke bewustwording en beïnvloeding van het overheidsbeleid.
Onder vangnet verstaan we de toegang tot voorzieningen die zorgen voor een menswaardig leven voor ongedocumenteerden in Nederland en het verkrijgen van een toekomstperspectief waarbij er zicht is op het waarmaken van persoonlijke doelen in veiligheid en rust.
VidK zet zich in voor afgewezen vluchtelingen. Dit zijn mensen die de Nederlandse autoriteiten om bescherming hebben gevraagd, maar dat niet hebben gekregen. Het betreft mensen wiens asielprocedure is afgewezen en niet erkende slachtoffers van mensenhandel. Beide hebben geen recht meer op overheidsvoorzieningen en moeten noodgedwongen in de marge van de samenleving leven. We begeleiden afgewezen vluchtelingen bij toegang tot opvang, toegang tot basisrechten en sociale en juridische begeleiding.
Daarnaast verblijft er een grote groep Niet-Europese ongedocumenteerden in Eindhoven die de Nederlandse autoriteiten niet om bescherming hebben gevraagd (zogenaamde derdelanders zonder asielachtergrond). We bemiddelen voor hen bij toegang tot basisrechten zoals medische zorg, veilige aangifte, erkenning en scholing van kinderen.
Het (onbezoldigde) bestuur van VidK bestaat uit: Ike Bomer (voorzitter), Riëtta van Empel-Bouman, Ko Jansen, Renate Richters en Sanne Rodenburg.
VidK draait op ongeveer 40 vrijwilligers die actief zijn op alle niveaus binnen de stichting.
Daarnaast werken we met 15 betaalde parttime medewerkers met uiteenlopende achtergronden.
Managementteam: Eef Daey Ouwens en Merrelyn Poetsema
Sociaal-juridisch medewerkers: Daphné Mirabel, Dianne Marong, Mahtob Boot, Manon Brouwers, Sanne Lenaers en Yamina Bazi.
Sociaal begeleider: Carlo Scheepers
Medewerker training toekomstorientatie: Scott Ratcliffe en Ramata Jalloh
Medewerker spreekuur: Annemiek Tichelaar en Annelies van Zitteren
Medewerker activering: Scott Ratcliffe
Ondersteuner sociaal-juridisch: Ramata Jalloh
Medewerker communicatie en lobby: Karen Bedaux
Officemanager: Annelies van Zitteren
Medewerker financiële administratie: Ad Broeken
Bekijk ons beleidsplan om meer te leren over ons werk, onze missie en visie en onze doelen.
In ons jaarverslag leggen we ieder jaar verantwoording af aan geïnteresseerden, donateurs en fondsen over onze activiteiten en de resultaten die we daarmee geboekt hebben. Ook bieden we een in inzicht ons werk. Hieronder vind je een overzicht van inhoudelijke en financiële verslagen van de afgelopen jaren.
Afgewezen vluchtelingen kunnen bij VidK terecht voor opvang, individuele begeleiding en toegang tot basisrechten. Ook kunnen ze deelnemen aan verschillende projecten.
Sinds de jaren 90 vangen we afgewezen vluchtelingen op in een van onze huizen in Eindhoven. We bieden opvang vanuit het basisprincipe dat het vanaf de straat onmogelijk is om aan de toekomst te werken. Een veilige plek en rust zorgen er voor dat afgewezen vluchtelingen kunnen werken aan hun toekomst.
Om in aanmerking te komen voor opvang bij VidK vragen we afgewezen vluchtelingen en/of hun contactpersonen om een mail met het volledige dossier te sturen naar hulp@vidk.nl.
We voeren, naast onze eigen opvang, ook het opvangproject van de gemeente Eindhoven uit. Afgewezen vluchtelingen die regiobinding hebben met de gemeente Eindhoven, komen in aanmerking voor deelname aan de Bed, Bad, Brood en Begeleiding (BBBB) voorziening. De Eindhovense BBBB heeft als uitgangspunt: aansluiten bij bestaande structuren van opvang, de eigen kracht en het eigen netwerk van de deelnemers.
VidK biedt intensieve begeleiding aan afgewezen vluchtelingen. We werken in onze begeleiding toe naar het bereiken van een duurzaam toekomst perspectief in Nederland, het land van herkomst of een derde land. In onze begeleiding ondersteunen we bij het maken van keuzes en plannen voor de toekomst en we vergroten de weerbaarheid en zelfredzaamheid van vluchtelingen.
Op juridisch gebied bereiden we samen met de cliënt een nieuwe procedure voor en ondersteunen we advocaten bij het verkrijgen van bewijsmaterialen voor het starten van een nieuwe reguliere of opvolgende asielprocedure. Afgewezen vluchtelingen worden vaak ‘uitgeprocedeerd’ genoemd. Van de vluchtelingen die we intensief begeleiden naar een nieuwe procedure krijgt echter 75 tot 85% alsnog een verblijfsvergunning. Creatieve benaderingen van ons team, nieuwe feiten en omstandigheden en het verkrijgen van nieuwe bewijsmaterialen zorgen ervoor dat een grote groep vluchtelingen alsnog een vergunning krijgt.
VidK werkt vanuit het basisprincipe dat ieder mens recht heeft op een menswaardig bestaan. Wij bemiddelen daarom bij toegang tot medische zorg, een plek om te slapen, voedsel en kleding. Daarnaast vinden we als stichting ook dat andere rechten, zoals het recht op gezinsleven, het recht op scholing en het doen van veilige aangifte, basisrechten zijn.
VidK ondersteunt op dit moment ongeveer 300 ongedocumenteerden in Eindhoven bij het verkrijgen van toegang tot deze basisrechten. Ook al hebben ongedocumenteerden wettelijk toegang tot de meeste van deze voorzieningen, de toegang is niet vanzelfsprekend. Er bestaat veel onbekendheid bij zowel onze cliënten, als bij de organisaties die deze voorzieningen aanbieden. VidK bemiddelt daarom bij toegang en informeert partner organisaties in Eindhoven en cliënten over de mogelijkheden.
VidK zet zich in voor het activeren van afgewezen vluchtelingen. We zoeken naar dagbestedings- en opleidingsmogelijkheden, zoals cursussen bij het ambachtshuis.
Samen met verschillende onderwijs instellingen hebben we opleidingsplekken kunnen regelen voor afgewezen vluchtelingen. Dit zijn unieke plekken, omdat volwassenen zonder geldig verblijfsrecht officieel zijn uitgesloten van het volgen van een opleiding. Echter, wanneer mensen in ontwikkeling kunnen blijven, zijn ze meer zelfstandig, hebben ze meer zelfvertrouwen en een hoger gevoel van eigenwaarde.
Het asielsysteem in Nederland is niet sluitend, afgewezen vluchtelingen belanden in mensonterende situaties op straat en worden uitgesloten van voorzieningen. Ze mogen niet werken, niet naar school en zich niet ontwikkelingen. Om de positie van ongedocumenteerden in Eindhoven en in Nederland structureel te verbeteren, behartigen we hun belangen lokaal en landelijk. We behartigen hun belangen door middel van het informeren van de lokale en landelijke politiek, het geven van presentaties, lezingen en het meedoen aan symposia. Daarnaast zetten we campagnes op, zoals de campagne (ON)GEZIEN, en delen we actief onze kennis over de doelgroep.