Heb je geen geldige verblijfsdocumenten voor Nederland? Ook dan heb je rechten. Welke rechten dat zijn en wat VidK voor jou kan doen, lees je hier.
Heb je geen geldige verblijfsdocumenten voor Nederland? Ook dan heb je rechten. Welke rechten dat zijn en wat VidK voor jou kan doen, lees je hier.
Ben je ziek? Heb je andere klachten? Dan mag je altijd naar de dokter. In Nederland moet je dan eerst naar de huisarts gaan.
Woon je in Eindhoven, dan kan VidK een afspraak voor je maken. Bel of kom naar kantoor.
Woon je niet in Eindhoven dan kan je zelf een afspraak maken bij een huisarts.
Heb je medische hulp nodig in een levensbedreigende situatie: bel naar 112.
Voor alle andere ziekenhuis afspraken heb je eerst een verwijzing van de huisarts nodig. Woon je in Eindhoven kom dan eerst naar ons kantoor voor informatie.
Heb je asiel aangevraagd? Dan kan het zijn dat je aanmerking kunt komen voor een plek in onze opvang.
VidK heeft een paar huizen in Eindhoven. In elk huis wonen drie of vier vluchtelingen. Als je niet meer in een AZC mag slapen, kan je bij ons vragen om opvang. Als wij je kunnen helpen bij een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning, dan mag je voor een beperkte periode in ons huis wonen.
Om in aanmerking te komen voor opvang kan je bellen naar ons kantoor of een email sturen naar opvangaanvraag@vidk.nl.
Om te beoordelen of je in aanmerking komt voor opvang, hebben we je gehele asieldossier nodig.
De gemeente Eindhoven wil dat niemand op straat leeft. Heb je asiel aangevraagd en woon je al langere tijd in Eindhoven of omgeving, dan helpt de gemeente Eindhoven jou met het verkrijgen van onderdak binnen de Bad, Bad, Brood en Begeleiding (BBBB) voorziening.
Heb je een plek waar je kan verblijven in Eindhoven? Dan kan je leefgeld krijgen om leefkosten te betalen. Heb je geen plek in Eindhoven dan kan je in de nachtopvang van de gemeente Eindhoven verblijven of in onze eigen opvang. Neem contact met ons op om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet.
Als ongedocumenteerde mag je niet werken. Om gezond te leven heb je eten en schone kleren nodig.
Wij kunnen je aanmelden bij de Voedselbank of Kledingbank in Eindhoven. Je krijgt dan elke week eten en twee keer per jaar kleren.
Heb je asiel aangevraagd dan kan je met al je juridische vragen bij ons terecht.
Heb je geen asiel aangevraagd dan kan je met je vragen over een verblijfsvergunning terecht bij het Vreemdelingen Informatie Punt. Meer informatie vind je hier. Voor overige juridische vragen kan je wel bij ons terecht.
We vinden het belangrijk dat je naar je advocaat en de rechtbank kan reizen, daarom kan je, als je in Eindhoven woont, bij ons een vergoeding van je reiskosten krijgen.
Indien nodig en haalbaar kunnen we ondersteunen bij het vinden van een advocaat.
Ben je zwanger of krijgt je partner een kind? Wij kunnen je helpen bij de toegang tot zorg en bij het verkrijgen van tijdelijk legaal verblijf in Nederland vlak voor en na de bevalling (dit heet uitstel van vertrek op medische gronden).
Heb je een kind gekregen in Nederland? Dan hebben beide ouders, zowel de vader als de moeder, het recht om het kind te erkennen. Als je geen paspoort hebt, kan dit moeilijk zijn. Wij kunnen je daarbij helpen.
Ook bij het verkrijgen van ouderlijk gezag over het kind kunnen we ondersteunen. Gezag houdt in dat ouders bevoegd zijn om beslissingen te nemen voor het kind en verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van het kind.
Iedereen in Nederland heeft leerplicht tot 18 jaar. Ook als je geen geldige Nederlandse verblijfsdocumenten hebt, moeten kinderen naar school.
Wij kunnen ouders helpen bij het aanmelden van hun kinderen op een basisschool of middelbare school.
Ook als je ouder bent dan 18 jaar is het belangrijk en fijn om je te kunnen ontwikkelen. In sommige gevallen is het mogelijk om een opleiding te volgen. Op basis van jouw vooropleiding, taalkennis en interesses zoeken we naar een passende studieplek.
Clienten die begeleiding van VidK ontvangen kunnen Nederlandse les bij ons volgen. De docenten leren je spreken, schrijven en lezen van de Nederlandse taal.
Als je slachtoffer bent van een (ernstig) misdrijf kun je aangifte doen bij de politie. Zonder dat je daarbij gevaar loopt om te worden opgepakt door de vreemdelingenpolitie.
Wij kunnen je helpen bij het doen van aangifte bij de politie. We maken een afspraak voor jou en we kunnen mee gaan naar de afspraak als jij dat wilt. Het is echt veilig.